Primar condamnat pentru fraudarea alegerilor locale

Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru instigare la fraudarea alegerilor locale din 2020, instanța de fond stabilind că pedeapsa va fi executată în regim de detenție.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Judecătoria Buzău s-a pronunțat, după patru ani de la trimiterea în judecată, în dosarul privind fraudarea alegerilor locale din septembrie 2020 în comuna prahoveană Ciorani, în această speță fiind deferiți justiției 23 de inculpați, inclusiv primarul Marin Voicu.

Astfel, Marin Voicu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru instigare la infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale în formă continuată (20 de acte materiale).

Un alt inculpat a primit, de asemenea, o pedeapsă de 1 an și 3 luni de închisoare, care se va executa tot în regim de detenție, pentru falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată (4 de acte materiale).

Alți zece inculpați au fost condamnați la câte 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru aceeași faptă, iar în cazul altor nouă inculpați a fost stabilită pedeapsa de 1 an și trei luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani.

De asemenea, judecătorii au achitat două persoane acuzate de complicitate la infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale în formă continuată, respectiv de falsificare a documentelor și evidențelor electorale în formă continuată.

Totodată, instanța a dispus desființarea mai multor înscrisuri care au legătură cu procesul electoral, între care procese verbale privind centralizarea voturilor, rezultatului alegerilor și atribuirea mandatului de primar la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020 Circumscripția electorală nr. 39 Ciorani, procese verbale privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatelor pentru consiliul local la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020 în aceeași circumscripție, precum și procesele verbale privind rezultatele votului pentru Consiliul Județean și pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Prahova.

Decizia nu este definitivă.

Dosarul privind fraudarea alegerilor locale din septembrie 2020 în comuna prahoveană Ciorani a fost trimis în judecată în iulie 2021, fiind deferiți justiției 23 de inculpați, inclusiv primarul comunei Ciorani, Marin Voicu.

Astfel, 20 de persoane sunt acuzate de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, două sunt acuzate de complicitate la comiterea acestei fapte, iar primarul Marin Voicu este trimis în judecată pentru instigare la falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În acest dosar au fost încheiate anterior patru acorduri de recunoaștere a vinovăției.

‘Cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie, membrii secțiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Județean și președintelui Consiliului Județean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea. În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obținute de unii candidați/formațiuni politice în defavoarea altor candidați/formațiuni politice’, preciza Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Inculpații din dosarul fraudei electorale din comuna Ciorani ‘nu au absolut niciun trac infracțional’, sunt ‘naturali’ și râd în legătură cu modul propriu de fraudare a alegerilor, ‘furând’ voturile alegătorilor ‘fără niciun resentiment’, se arăta în motivarea Tribunalului Prahova, care a dispus arestarea preventivă a inculpaților.

Conform documentului, aceștia sunt naturali ‘pentru că nu le pasă de valorile unei societăți democratice’.

Recomanda

7 Comentarii

  1. Cind ii vom vedea si pe cei de la Curtea Constitutionala la puscarie care au calcat in picioare voturile a citeva milioane aduncind motivatii valse si inventate de ei, fara sa le poata dovedii cu subiect si predicat ?

  2. Daca pentru o comuna pedeapsa a fost de doi ani, pentru toata tara in care ccr a falsificat rezultatul prin anulare ilegala a alegerilor pedeapsa e salariul nesimtit si prima de 35.000 euro. Romania onesta!

  3. Sunt laudabile actiunile Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești,Judecatoriei Buzau cit si Tribunalului Prahova,care dupa 4 acorduri de recunoastere incheiate ,4 ani de judecata au reusit sa „asaneze„intr-un final glorios o picatura dintr-un ocean al fraudei electorale.
    Frauda electorala a devenit asa cum motiveaza judecatorul de la T Prahova aproape un „drept natural„constind in nepasare -lipsa de „trac infractional„,amuzament,glume,bataie de joc fata de votanti.
    Daca nu ar fi de ris,ar fi de plins.
    Fenomen de amploare a dus la perpetuarea speciei dubioase care isi aroga victoria in alegeri prin fraudare masiva,un fel de fatalitate care ne urmareste,coruptia electorala fiind doar un segment din coruptia generalizata a politicului si restului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.